- Bu belirtiler sizde varsa tiroid hastalığınız olabilir !!
- Çocuklarda hipotiroidi
- Hipotiroidi Belirtileri
- Hipertiroidi Belirtileri
- Tiroid iltihabı (Hashimoto)
- Tiroid hastalıkları ve şişmanlık ilişkisi
- Kilo alma veya verememe hipotiroidi ile açıklanır mı?
- Tiroid iltahabında hangi antikorlar bakılır?
- Hipertiroidi komplikasyonları nelerdir
- Hashimato'da lazer tedavisi: İlaç dozlarının azaltılması veya kesilmesi ve kilo kontrolü !!!
- Hashimoto hastalığında destek tedavileri
- Hashimoto hastalarını dinlemek ve anlamak
- Tiroid ilacı kullanan hastaların hormonları gerçekten ‘normal’ düzeylere getirilebiliyor mu?
İletişim
Adres: Fulya mah. Büyükdere cad. 74/A No: 60. Torun Center Mecidiyeköy. 34394 (Eski Ali Sami Yen Stadı Yeri)
Telefon: 0535 642 07 73
Uyku: Nasıl ve ne kadar ?
Uyku: Nasıl ve ne kadar ?
Uyku sağlığımız için çok önemlidir. Genellikle günlük koşuşturma içinde önemsenmez ve ihmal edilir ancak uyku sadece vücudun dinlenmesinden ibaret değildir. Uyku sırasında bedenimiz çalışmaya devam eder.
Uyku sırasında hasar gören kas hücreleri onarılır ve beyinde üretilen zararlı plaklar ve atık ürünler temizler. Zihin bir insanın veri depolama alanıdır. Bilgiyi tutar ve sorgulandığı zaman bilgi ile geri dönüş sağlar. Uyku zihnimizin sağlığı için de çok önemlidir.
Duygu durum için de uyku elzemdir. Sadece bir gün uykusuz kalmak ile, olumsuz duygulara olan duygusal cevabın % 60 oranında arttığı çalışmalarla gösterilmiştir.
Uyku ayrıca iştah kontrolü, bağışıklık sistemi ve metabolik yanıt için de elzemdir. Biyolojik saatimiz olarak tanımlayabileceğimiz “circadian ritm” sağlıklı bir uyku ile düzenli çalışır.
Circadian ritm 24 saat döngüsüne göre çalışır. Örneğin kortizol hormonu sabah en yüksek, gece en düşük seviyededir, bu denge vücudun biyolojik saati tarafından düzenlenir. Gece ve yeterli saat uyumak bu ritmin düzgün çalışmasını sağlar. Uyku süresinin ne kadar olmasından çok “uyku kalitesi” önemlidir. Uyku kalitesinin evrensel net bir tanımı olmamakla birlikte; uykuya dalma süresi, gece ne sıklıkla uyanıldığı, REM uykusu süresi uyku kalitesini etkileyen faktörlerdir.
Türk Nöroloji Derneğinin önerilerine uyulmasına karşın uyku bozukluğu olan kişilerin profesyonel yardım alması uygun olacaktır. Bu öneriler aşağıda sıralanmaktadır.
Uykunuz gelmeden yatağa girmeyin, yatma vaktinde uykunuz yoksa kitap okumak gibi rahatlatıcı işler yapın, yatakta 20 dk geçmesine karşın uyuyamıyorsanız kalkıp rahatlatıcı şeyler yapın, Yatak odasını sadece uyumak için kullanın, her sabah aynı saatte kalkın (hafta sonu da dahil), düzenli gece uykusu olmasına özen gösterin, gün içinde uyumayın, şekerleme yapacaksanız bir saatten az olmasına dikkat edin, saat 15.00 den sonra şekerleme yapmayın, kafein, alkol, sigara yatma öncesi uykuya geçmeyi zorlaştıracaktır, yatma vaktine yakın ağır yemek yemeyin, yatma vaktine yakın ağır egzersiz yapmayın, karanlık ve serin bir odada uyuyun, sizde stres oluşturan olayları gece düşünmeyin.
Uyku bedensel ve zihinsel sağlığımız için gerekli ve önemlidir.