- Bu belirtiler sizde varsa tiroid hastalığınız olabilir !!
- Çocuklarda hipotiroidi
- Hipotiroidi Belirtileri
- Hipertiroidi Belirtileri
- Tiroid iltihabı (Hashimoto)
- Tiroid hastalıkları ve şişmanlık ilişkisi
- Kilo alma veya verememe hipotiroidi ile açıklanır mı?
- Tiroid iltahabında hangi antikorlar bakılır?
- Hipertiroidi komplikasyonları nelerdir
- Hashimato'da lazer tedavisi: İlaç dozlarının azaltılması veya kesilmesi ve kilo kontrolü !!!
- Hashimoto hastalığında destek tedavileri
- Hashimoto hastalarını dinlemek ve anlamak
- Tiroid ilacı kullanan hastaların hormonları gerçekten ‘normal’ düzeylere getirilebiliyor mu?
İletişim
Adres: Fulya mah. Büyükdere cad. 74/A No: 60. Torun Center Mecidiyeköy. 34394 (Eski Ali Sami Yen Stadı Yeri)
Telefon: 0535 642 07 73
Pekçok hastalığın nedeni “serbest radikaller” mi?
Pekçok hastalığın nedeni “serbest radikaller” mi?
Serbest radikaller ve reaktif oksijen türlerindeki (ROS) bilgi birikiminin artması sağlık ve hastalık yönetiminde yeni bir çağ açacak bir tıbbi devrim yaratmaktadır. Yaşam için şart olan oksıjenin bazı durumlarda insan vücuduna çok zararlı etkileri olması ironiktir. Oksijenin çoğu olası zararlı etkisi diğer maddelere oksijen vermeye yatkınlığı olan ROS olarak bilenen bazı kimyasal bileşiklerin oluşumu ve aktivitesi sebebiyledir. Serbest radikaller ve antioksidanlar hastalık mekanizmaları hakkındakı modern tartışmalarda sıklıkla kullanılan terimler olmuşlardır.
Bir serbest radikal atom yörüngesinde eşleşmemiş bir elektron bulunduran bağımsız olarak var olabilen her türlü moleküler tür olarak tanımlanabilir. Eşleşmemiş elektron varlığı çoğu radikalin sahip olduğu bazı ortak özelliklerin sebebidir. Radikaller kararsız ve reaktiftir. Diğer moleküllerden elektron alabilir veya onlara elektron verebilirler, yani oksidan ve redüktan olarak davranabilirler. Hastalık durumlarındaki, oksijen barındıran en önemli serbest radikaller hidroksil, nitrik oksit, süperoksit anyon, hidrojen peroksit, singlet oksijen, hipoklorit ve peroksinitrittir.
Bu radikaller çok reaktiflerdir ve hücre çekirdeği ile zarlarında DNA, proteinler, karbonhidratlar ve lipidler gibi biyolojik olarak gerekli bazı moleküllerin hasarlanmasından soruludurlar. Serbest radikaller önemli makromoleküllere saldırarak hücre hasarı ve homeostatik bozulmaya yol açarlar. Serbest radikallerin hedefleri vücuttaki her türlü molekül olabilir. Majör hedefler arasında lipidler, nükleik asitler ve proteinler vardır.