İletişim

Adres: Fulya mah. Büyükdere cad. 74/A No: 60. Torun Center Mecidiyeköy. 34394 (Eski Ali Sami Yen Stadı Yeri)

Telefon: 0535 642 07 73

Geri Dön

Paratiroid adenomu çok kolay bir ameliyat mı?

Üç yıl önce paratiroid adenomu için ameliyat edilip adenomu bulunamayan bir hastam. Yeterli tetkikler yapılmadan nasıl olsa bulunur diye ameliyata alınmış. Paratiroid ameliyatları kolay değildir. Adenom farklı yerlerde olabilir. 

Bize geldiği zaman yine deneyimli Radyolog tarafından adenomun yeri saptandı. Bulunan lezyonun paratiroid olup olmadığı wash out yöntemi işe kanıtlandı (bu yöntem 1950 yılında uygulanıp terk edilmişti 12 yıl önce literatür okurken gözüme çarptı ve uygulamaya başladım ve bu yöntemi tüm dünyaya yeniden yaygınlaştırmış olduk). 

İkincil ameliyatlarda bölge çok yapışık olacağı için işaretleme yöntemi kullandık (bu tamamen bizim bulduğumuz bir yöntem). Bu tarz bir yaklaşım ve tedbirler ile başarı ile adenom bulunup çıkarıldı.

 

Paratiroid hastalıklarında ayırıcı tanı ve tedavi çok önemlidir ve gerçekten ciddi deneyim gerektirir. Sadece kalsiyum ve parathormon yüksek diye kesin tanı konulamaz. Tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır çünkü vucut, kan kalsiyumunu düşürmek için idrar ile kalsiyumu atarken kemikteki kalsiyumu da atar. Bu şekilde ihmal edilen hastalarda kemik kırıkları oluşabilir.

  • D vitamini eksikliğine bağlı da kalsiyum ve PTH yükselebilir. Doğru bir ayırıcı tanı yapılamaz ise hasta boşuna ameliyat olur veya ameliyat olması gerekirken tedavisi çok gecikir.
  • Bazen hastada hem paratiroid adenomu hem de D vitamini eksikliği vardır. Ülkemizde bu durum çok yaygındır. Bu durumu ortaya koymak da deneyim gerektirir.
  • Biyokimyasal tanı kesinleşince çok deneyimli kişilerce görüntüleme tetkikleri yapılır.
  • Öncelikle ultrasonografi ile tetkiklere başlanır. Deneyimli bir radyolog yılda 100 paratiroid hastası görürken, deneyimi yeterli olmayan radyolog yılda 5 adet görür. Bu nedenle yıllarca görüntülenemeyen adenomlar deneyimli ellerde bulunur.
  • Raporlarda sağ alt, sol üst gibi sonuçların olması ameliyatı kolaylaştırmaz. Bu nedenle ameliyat öncesi haritalandırma yapılması gereklidir.
  • Ameliyatta hastalıklı bezin çıktığının kontrolü hızlı PTH bakılarak anlaşılır.
  • Paratiroid cerrahisinde hedefi 12 den vurmak için her türlü teknoloji kullanılmalı ve tanıdan tedaviye deneyimli kişiler hastayı ele almalıdır.

Geri Dön