- Bu belirtiler sizde varsa tiroid hastalığınız olabilir !!
- Çocuklarda hipotiroidi
- Hipotiroidi Belirtileri
- Hipertiroidi Belirtileri
- Tiroid iltihabı (Hashimoto)
- Tiroid hastalıkları ve şişmanlık ilişkisi
- Kilo alma veya verememe hipotiroidi ile açıklanır mı?
- Tiroid iltahabında hangi antikorlar bakılır?
- Hipertiroidi komplikasyonları nelerdir
- Hashimato'da lazer tedavisi: İlaç dozlarının azaltılması veya kesilmesi ve kilo kontrolü !!!
- Hashimoto hastalığında destek tedavileri
- Hashimoto hastalarını dinlemek ve anlamak
- Tiroid ilacı kullanan hastaların hormonları gerçekten ‘normal’ düzeylere getirilebiliyor mu?
İletişim
Adres: Fulya mah. Büyükdere cad. 74/A No: 60. Torun Center Mecidiyeköy. 34394 (Eski Ali Sami Yen Stadı Yeri)
Telefon: 0535 642 07 73
Nişastasız karbonhidratlar (Lifler)
Nişastasız karbonhidratlar (Lifler)
Temelde bunlar glikoz polimerlerinden ve galaktoz, früktoz, ksiloz, arabinoz vb. diğer şekerlerden oluşan yapısal ve depo karbonhidratlardır, nişasta doğasında değillerdir. Sonuç olarak, insan sindirim enzimleriyle hidrolize edilemez ancak kalın bağırsaktaki probiyotik bakteriler tarafından fermentasyona uğratılırlar.
Lifler
Besinsel lifler çözünebilir veya çözünemez yapıda olabilirler. Nişastasız polisakkaritlerdir ve tahıllar ve mikroorganizmaların hücre duvarlarının yapısal öğelerdir. Bunlar bitkisel gıdaların, insan sindirim enzimleriyle sindirilemeyen bağlarla bağlı karbonhidrat zincirlerinden oluşan kısımlarıdır. Suda çözünebilir lifler başlıca ß-glukanlar, sakızlar, pektin, zamk ve arabinoksilandır. Suda çözünemeyen lifler ise lignin, selüloz ve hemiselülozdan oluşur.
Liflerin fonksiyonları
Gıdasal liflerin uzun lifli yapıları sindirim sistemindeki zararlı toksinleri ve karsinojenleri bağlar. Tahıllardaki ß-glukan, çözünebilir bir gıdasal lif olarak serum kolesterolünü düşürme özelliğine sahiptir.
Mantar ß-glukanı küflerin ve mayaların hücre duvarında bulunan çeşitli yapıları içerir, bağışıklık sistemini lökosit aktivitesini artırarak etkiler.
Çözünebilir gıdasal lifler suda çözünürler veya su emerler, dışkı kitlesini büyütürler ve bağırsak sistemimizdeki gıda geçişini hızlandırırlar. Çözünemeyen gıdasal lifler de potansiyel karsinojenleri seyreltir, bağırsak sistemindeki toksin ve karsinojenlerin temasını azaltıp geçiş hızlarını artırırlar.
Lif kaynakları
Çözünebilir gıdasal liflerden zengin gıdalar; elma, kızılcık, mango, portakallar, kuşkonmaz, brokoli, havuç, fıstık, ceviz, kuru baklagiller, yulaf ve karnıyarık otu dur.
Çözünemez gıdasal lifler arasında ise elma, muz, taneli meyveler, brokoli, yeşil biber, ıspanak, badem, susam tohumu, çoğu kuru baklagil, kahverengi pirinç, tam tahıllı ekmek ve tahıllar bulunur.
Tahıllar β glucan dan zengindirler, bu güçlü kolloidal özellikleri ile kolesterol düşürücü etkileri vardır. Glisemik indeks özelliklerinden dolayı gıdalardaki fonksiyonel gıda olarak kabul edilir.