İletişim

Adres: Fulya mah. Büyükdere cad. 74/A No: 60. Torun Center Mecidiyeköy. 34394 (Eski Ali Sami Yen Stadı Yeri)

Telefon: 0535 642 07 73

Geri Dön

Motivasyon hormonu “Dopamin”i arttırmanın yolları

Dopamin, vücutta doğal olarak üretilen bir kimyasaldır. Beyinde dopamin reseptörlerini aktive ederek nörotransmiter olarak görev yapar. Beynin sinir hücreleri (nöronlar) arasında sinyal iletmekten sorumludur.  Dopamin hipotalamustan da salgılanır ve kana karışarak nörohormon görevi yapar.

Dopamin düzeylerinin artması mutluluk, zevk ve motivasyonu arttırır. Dopamin düzeylerinde azalma ise yaşamsal coşkuyu azaltır. Dopamin düzeylerini arttırmanın doğal yolları şu şekilde sıralanabilir.

  • Yüksek proteinle beslenme

Proteinler, amino asit adı verilen küçük yapı taşlarından oluşur. Bazıları vücudunuzun sentezlediği için gıdalarla alınması gerekmemektedir ancak vücutta sentezlenmeyen aminoasitleri gıdalarla almamız gerekmektedir. Tirozin adı verilen amino asit dopamin sentezinde çok önemlidir. Tirozin ayrıca fenilalanin adı verilen başka bir amino asitten de yapılabilir. hindi, sığır eti, yumurta, süt, soya ve baklagiller gibi protein yönünden zengin gıdalarda tirozin ve fenilalaninden zengin gıdalardır.

  • Yağ seçimi

Doymuş yağ asitlerinin fazla tüketilmesi dopamin düzeylerinde azalmaya yol açmaktadır. Bazı araştırmalar hafıza ile de sorunlar oluşabileceğini göstermektedir. Doymuş yağlar hayvansal yağlar olup çok fazla tüketilmesinin dopamini azalttığı savunulmaktadır.

  • Probiyotikler

İkinci beyin olarak kabul edilen bağırsaklar, dopamin de dahil olmak üzere birçok nörotransmiter sinyal molekülü üreten çok sayıda sinir hücresi içerir. Bazı yararlı bakterilerin de dopamin sentezlediği bilinmektedir.

  • Mucuna pruriens (kadife fasulye)

Bu fasulye çeşidinin çekirdekleri dopamin için bir öncü molekül olan doğal L-dopa kaynağıdır. Bazı araştırmalar Parkinson’un dopamin seviyelerini yükselten ilaçları kadar etkili olabileceğini göstermektedir. Ancak bu besinin bir hekime danışmadan kullanılmaması özellikle vurgulanmaktadır.

  • Egzersiz

Yoga ve yürüyüş gibi egzersizler hayvan çalışmalarında dopamin reseptörlerini ve dopamin düzeylerini arttırmaktadır. Hangi egzersizin ne kadar süre ile yapılması gerektiğine yönelik yeterli çalışma bulunmamaktadır.

  • Uyku

Dopamin beyinde serbest bırakıldığında, uyanıklık ve uyanıklık duygusu yaratır. Hayvan çalışmaları, dopamin’in sabahları çok miktarda salındığını ve akşamları ise düştüğünü göstermektedir. Gece boyunca ayakta olmak ertesi sabaha dopamin düzeyinin düşmesine neden olur bu da azaltılmış konsantrasyon ve zayıf koordinasyon gibi sonuçlar doğurur. Düzenli ve kaliteli bir uyku dopamin seviyesini dengede tutar.

  • Müzik dinlemek

Müzik dinlemek, beyindeki dopamin salınımını arttırır. Bazı araştırmalarda müzik dinlemenin, beynin dopamin reseptörlerinde ve dopamin sentezinde artışa neden olduğu gösterilmiştir.

  • Meditasyon

Deneyimli sekiz meditasyon öğretmeni içeren bir çalışmada, bir saat boyunca meditasyon yaptıktan sonra dopamin sentezinde, sessizce dinlenmeye ile karşılaştırıldığında % 64 artış olduğu bulunmuştur.

  • Güneş ışığı

Düşük güneş ışığına maruz kalma sürelerinin, dopamin de dahil olmak üzere düşük ruh hali güçlendirici nörotransmiter seviyelerine yol açabileceği ve güneş ışığına maruz kalmanın bunları artırabileceği iyi bilinmektedir pek çok çalışmada gösterilmiştir.

  • Takviyeler

Dopamin sentezinde gerekli olan vitamin ve mineraller eksik olduğu zaman takviye olarak alınabilir. Bunlar;  demir, niasin, folat ve B6 vitaminidir

 

 

Geri Dön