- Bu belirtiler sizde varsa tiroid hastalığınız olabilir !!
- Çocuklarda hipotiroidi
- Hipotiroidi Belirtileri
- Hipertiroidi Belirtileri
- Tiroid iltihabı (Hashimoto)
- Tiroid hastalıkları ve şişmanlık ilişkisi
- Kilo alma veya verememe hipotiroidi ile açıklanır mı?
- Tiroid iltahabında hangi antikorlar bakılır?
- Hipertiroidi komplikasyonları nelerdir
- Hashimato'da lazer tedavisi: İlaç dozlarının azaltılması veya kesilmesi ve kilo kontrolü !!!
- Hashimoto hastalığında destek tedavileri
- Hashimoto hastalarını dinlemek ve anlamak
- Tiroid ilacı kullanan hastaların hormonları gerçekten ‘normal’ düzeylere getirilebiliyor mu?
İletişim
Adres: Fulya mah. Büyükdere cad. 74/A No: 60. Torun Center Mecidiyeköy. 34394 (Eski Ali Sami Yen Stadı Yeri)
Telefon: 0535 642 07 73
Besin intolerans testleri masalı
Besin intolerans testleri masalı
Öncelikle besin allerjisi ile besin intoleransı (tahammülsüzlük) kavramlarını ayırmak gerekir. Besin allerjisi vücudun o besine karşı verdiği immünolojik bir yanıttır. Yani bu besine karşı IgE antikorları üretir. Besin allerjisi belirtileri ise, kişinin besinle yeniden karşılaşması ve çeşitli hücresel olayların gelişip “histamin” salgılanması ile ortaya çıkar. Bu belirtiler çok şiddetli olup kaşıntı, döküntü, bulantı, kusma, kramp tarzı ağrılar, nefes darlığı gibi belirtilerdir.
Gıda intoleransı ise immünolojik bir yanıt değildir. Alınan o besine karşı hassasiyet olduğunu gösterir. Örneğin süt içinde aşırı gaz, karın ağrısı olan bir kişide laktozu parçalayan enzim eksikliği vardır yani allerji yoktur. Beslenmeden süt çıkarıldığı zaman kişinin şikayeti geçer (Eliminasyon testi).
Otoimmun hastalıkları olan hastalara veya zayıflamak isteyen kişilere günümüzde yaygın olarak “gıda intoleransı” veya “gıda allerjisi” adı altında testler yapılmaktadır. Bu testler spesifik IgG antikorlarının bakılmasıdır. Ancak IgG antikorlarının varlığı, o besine karşı bir intoleransı veya allerjiyi göstermez, vücudun o yiyecekle karşılaştığını ortaya koyar. Bu çok olağan bir yanıttır.
Bu gerçeği bilen beslenme uzmanları hastalardan bu testleri istemez. Gereksiz maliyet ve gereksiz endişeye neden olan bu testlerin sonucunda onlarca gıdaya “intolerans veya allerji var” şeklinde sonuç verilmektedir. Hasta pek çok sağlıklı gıdadan uzaklaştırılmaktadır. Bu testler sonucuna göre beslenme programı yapılmamalıdır. Rafine gıdalar ve glütenin azaltılması ve vücuda dokunan gıdaların kesilmesi en akılcı yoldur. Beslenme, immünoloji kılavuzları bu testleri diyet programı ayarlamak için önermemektedir.