- Bu belirtiler sizde varsa tiroid hastalığınız olabilir !!
- Çocuklarda hipotiroidi
- Hipotiroidi Belirtileri
- Hipertiroidi Belirtileri
- Tiroid iltihabı (Hashimoto)
- Tiroid hastalıkları ve şişmanlık ilişkisi
- Kilo alma veya verememe hipotiroidi ile açıklanır mı?
- Tiroid iltahabında hangi antikorlar bakılır?
- Hipertiroidi komplikasyonları nelerdir
- Hashimato'da lazer tedavisi: İlaç dozlarının azaltılması veya kesilmesi ve kilo kontrolü !!!
- Hashimoto hastalığında destek tedavileri
- Hashimoto hastalarını dinlemek ve anlamak
- Tiroid ilacı kullanan hastaların hormonları gerçekten ‘normal’ düzeylere getirilebiliyor mu?
İletişim
Adres: Fulya mah. Büyükdere cad. 74/A No: 60. Torun Center Mecidiyeköy. 34394 (Eski Ali Sami Yen Stadı Yeri)
Telefon: 0535 642 07 73
Yaşam için YAĞ gerekli ama hangisi ?
Yaşam için YAĞ gerekli ama hangisi ?
Vücudun enerji kaynakları protein, karbonhidrat ve yağlardır. Karbonhidrat ve proteinlerin bir gramında 4 kalori, bir gram yağda 9 kalori bulunur. Yağlar vücutta sınırsız depo edilebilir ve enerji gereksinimi olduğu zaman da enerji olarak kullanılır. Vücutta stres yanıtın kronik olduğu durumlarda (Hashimoto ve diğer otoimmun hastalıklar gibi) karbonhidratlar ve proteinler de yağa dönüştürülerek depolanır. Bu istenmeyen bir durumdur. Yağlar ayrıca A, D, E, K gibi yağda eriyen vitaminlerin emilmesini sağlar. Bazı hormonların sentezlenmesi ve vücut ısısının korunması için gereklidir.
Amerika’da 1960 yılından itibaren şeker endüstrisinin baskısı ve sonuçları manüple edilmiş yayınlar ile yağların sağlık açısından şekerden daha zararlı olduğu şeklinde yanlış bilgilendirmeler yapıldı. Artık bilinmektedir ki kalp ve damar sağlığı açısından “şeker” büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Önemli olan doğru yağı doğru miktarlarda tüketmektir.
Karbonlar arasındaki çift bağın olup olmamasına göre ise doymuş yağ asitleri ve doymamış yağ asitleri olarak ayrılır. Doymamış yağ asitlerinin yapısında hidrojen miktarının yeterli olmamasından kaynaklı karbon atomları arasında çift bağ oluşturan yağ asitleridir. Margarin; hidrojeni eksik olan bitkisel sıvı yağların hidrojenle katı duruma getirilmesidir. Yani margarin doymamış yağ asitlerini doyurmamız sonucu oluşur. Margarinin yapılışı sırasında kullanılan teknolojiye bağlı olarak çok zararlı olan trans yağlara dönüşebilir.
Doymuş Yağlar (Sature yağlar): Kırmızı et, kümes hayvanları ve süt, hindistan cevizi ve kakao yağı gibi kaynaklarda bulunur. Doymuş yağlar içinde en zararsız olan Hindistan cevizi yağı günde bir tatlı kaşığı miktarda önerilen bir yağ çeşitidir.
Trans Yağlar: Trans yağlar hazır gıda besinlerinde, margarinlerde, rafine gıdalarda, ticari kızartma yağlarında bulunmaktadır. Hazır patates kızartmalarında, cipslerde, krakerlerde, bisküvilerde, çikolatalarda, gofret ve benzeri besinlerde trans yağ miktarı yüksektir.
Tekli Doymamış yağlar (Monoansature yağlar): Zeytin, fıstık, kanola avokado, badem, fındık ve ceviz, kabak ve susamda bulunur.
Çoklu Doymamış yağlar (Poliansature yağlar): Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri olmak üzere iki ana grubu vardır. Omega 3, somon, sardalya, uskumru, ton balığı gibi balıklarda yüksek miktarda bulunur. Omega 6 ise mısır özü, ayçiçeği, soya fasülyesi yağında bulunur (Tiroid hastaları için önerilmeyen yağlardır. Beslenmede doymamış yağların kullanılması önerilmektedir.