- Bu belirtiler sizde varsa tiroid hastalığınız olabilir !!
- Çocuklarda hipotiroidi
- Hipotiroidi Belirtileri
- Hipertiroidi Belirtileri
- Tiroid iltihabı (Hashimoto)
- Tiroid hastalıkları ve şişmanlık ilişkisi
- Kilo alma veya verememe hipotiroidi ile açıklanır mı?
- Tiroid iltahabında hangi antikorlar bakılır?
- Hipertiroidi komplikasyonları nelerdir
- Hashimato'da lazer tedavisi: İlaç dozlarının azaltılması veya kesilmesi ve kilo kontrolü !!!
- Hashimoto hastalığında destek tedavileri
- Hashimoto hastalarını dinlemek ve anlamak
- Tiroid ilacı kullanan hastaların hormonları gerçekten ‘normal’ düzeylere getirilebiliyor mu?
İletişim
Adres: Fulya mah. Büyükdere cad. 74/A No: 60. Torun Center Mecidiyeköy. 34394 (Eski Ali Sami Yen Stadı Yeri)
Telefon: 0535 642 07 73
T3 hormonuna dönüşümün yetersiz olması örneği !!!
T3 hormonuna dönüşümün yetersiz olması örneği !!!
Aktif hormon olan T3’ün önemi tiroid hastalarında çok önemlidir. T4 depo hormon gibidir ve vücut sürekli T4’den T3 hormonuna dönüştürür. Amaliyat olan veya Hashimotoya bağlı hipotiroidi olan hastalar tiroid hormonu yani T4 kullanır. Hastanıntiroid fonksiyonlarının tam olabilmesi için alınan sentetik hormonun (veya tiroid bezinin sentezlediği T4 hormonunun) T3 e dönmesi gerekmektedir. Bu dönüşümde sorun olduğu zaman hormon değerleri referans aralıklarında da olsa hasta kendini iyi hissetmez. Şimdi bir hasta örneği ile mekanizmaya bakalım.
Hasta 5 gün 150, 2 gün 75 mikrogram tiroid hormonu alıyor. Aşırı halsizlik ve yorgunluk şikayetleri var. Laboratuar tetkiklerine bakınca şu çıkarımları yapıyoruz.
TSH: 0.04 Bu değer ilacın fazla galdiği anlamına gelir. Yani T4 hormonu olan ilaç TSH düzeyini aşırı baskılamış yani fazla gelmiştir. Osteoporoz riski oluşturacak bir değer olduğu için ilacın düşürülmesi gerekmektedir.
Total T3: 77 (80-200) Bu değer normal sınırların bile altındadır. Hasta çok yüksek dozda T4 almasına karşın T3’e dönüşüm olmadığı için düşük düzeyde görülmektedir.
Total T4: 8 (4.8 – 12) Bu değer normal sınırlardadır.
T3 / T4 oranı bu hastada 0.009 bulunmuştur. Normal koşullarda 0.017 olması gereken bu oran 100 kat düşüktür. Bu oran T3 ün hücre içine girişi göstermektedir. Yani hücre içine 100 kat daha az girmektedir. Doğal olarak hastanın kendini iyi hissetmesi de mümkün değildir.
Bu mekanizmaları görmek ve ortaya çıkarmak tecrübe gerektirir. Hastaların tedavileri de bu oranı düzeltmeye yönelik olmalıdır. Ancak unutmamalıdır ki, tek bir ilaç ile bu oranlar düzeltilemez. Hem hekimin hem de hastanın iletişimi ve çabası ile ilerleme sağlanır.